2011 Finland – Nijmegen, de terugblik

Zaterdag 25 juni, Noordijk – Neede – Nijmegen, 91 km.

In stijl gefinisht; nat, trouwe belangstellenden, eerste donatie tussen stand

 

6000,– euro

 

Even na half zes waren de eersten al weer op en werden er fietsen schoongemaakt voor de slotdag. De buienradar bekeken, dat beloofde niet veel goeds voor deze dag. In de vroege ochtend  was het nog droog, een lekkere temperatuur en geheel volgens plan was de start om 08.00 uur richting Elst.

Ja het was nog droog, al gauw is het gaan “sausen” en eigenlijk is het die dag niet meer droog geweest. Een mooi landschap, maar o´wee, o´wee, door al die regen vervaagt het mooie gevoel en wordt het knokken om een beetje op tijd in Elst te zijn.

Bij het Wapen van Elst, in Elst waren inmiddels een 20 fietsers en belangstellenden aan de koffie in afwachting van de Bikers.

Even na 13.00 uur en 80 kilometer ploeteren tegen de regen en de tijd werd er uitgebreid gezoend en geknuffeld bij het weerzien van familie en bekenden.

Na koffie en wat te eten werden we door Jan van Duin, de voorzitter van Energy4All en Joska Nelis weg getoeterd en begon het laatste stuk door het  steeds maar vallende water. Berry Lentjes van Energiy4All  ging voorop zodat kaartlezen nu niet nodig was.

Bij het Sportpark de Dennen liet Joska, luid toeterend weten dat we in aantocht waren en de velen bezoekers op het Sportpark ontvingen ons met handgeklap.

Aansluitend werd er een radioverslag afgenomen door radio RoodZwartGroen, www.roodzwartgroen.nl , welk verslag ook direct in het sportpark te beluisteren was. Zeker een honderd bezoekers hebben aandachtig geluisterd naar onze verhaal betreffende het bezoek aan de universiteiten en de contacten met de bevolking onderweg welke indrukwekkend waren voor de Bikers, waar steeds gesproken werd over onze doelen van deze reis.

Frans maakte bekend dat de donatiestand 6000 Euro is en dat aan het eind van dit jaar de definitieve balans wordt op gemaakt.

Het bestuur van Energy4All beloonde de 4 Bikers met elk een mooie bos gele rozen.

Gerald en Frans maakte via de radio, Nijmegenaren attent op de komende Challenge van Ride4kids naar de Pyreneeën waar ook weer Bikers van ons aan gaan mee doen.

Na afloop werd er in de kantine nog uitgebreid nagepraat onder het genot van een hapje en drankje.

Hiermee is  een einde gekomen aan de dagverslagen de Oulu Finland – Nijmegen Holland 2011 tour.

U heeft van ons tegoed foto’s en getallen, de komende weken gaan we deze uitwerken en zullen deze aan dit verslag toevoegen.

Hartelijk dank voor al uw reacties, bijdragen en ondersteuningen.

Biking4Energy  gaat door en het steunen  Energy4All en daarmee het onderzoek tot dat het medicijn gevonden is.

De Bikers Ria, Diel, Jaap en Frans

 

 

 

Vrijdag 24 juni, Wietmarschen – Lohne/Emmen, 74/128 km.

 

 

 

Tijdens het heerlijke ontbijt kwam Gerald in de regen aanfietsen. Ook hij  eerst begonnen met een broodje en koffie om even bij te komen van zijn  tocht uit Emmen. Om half tien zijn de 7 Bikers opstap gegaan richting Neede, het was net weer droog na een stevige bui en we zien wel hoe het verder gaat worden.

Een bont gezelschap van fietsers met hun uitrusting. Van Traveltoerfietsen met 4 fietstassen en een rol op de bagagedrager tot een kale racefiets en alle uitvoeringen daartussen. Allemaal fietsend voor het goede doel!

Tussen Nordhorn en Denekamp, aan het Kanaal Almelo – Nordhorn fietsten we Nederland binnen en genoten van het Twentse landschap.

Op een terras, zowaar in de zon en onder een zonneluifel, was het koffie drinken met appelgebak en slagroom. Die Twentenaren serveren een bijzonder appelgebak, gebak met naast de slagroom ook watermeloen en ananas. Dat ging er bij de fietsers goed in!

De zonneluifel deed inmiddels dienst als regenluifel, oorzaak: er viel weer flink wat regen!

Toch werd het gedurende de dag beter, er kwamen steeds meer opklaringen en zelfs de zon liet zich zien en voelen!

Rond half vier fietsen we het erf op van “het Ateljeetje” van de fam. van Delft in Noordijk – Neede.

Na de douche heerlijk met elkaar in de tuin uitgezakt genoten van het daar net geboren kuikentje, waarvan de moeder een mooi nest had tussen de rietstruiken. De zon verwarmde het geheel en wij kwamen daar heerlijk tot rust.

Daarna naar binnen, rond half zeven werd het wat kouder, uitgebreid genoten van de soep, Indische maaltijd en ijs met slagroom als toetje. Achteraf bleek dat de maaltijd een sponsoractie te zijn van de familie van Delft voor ons goede doel, klasse!

Na de koffie werd er flink gebeld en ge-sms’t met het thuisfront en genoten van de ondergaande zon. Later is het Ateljee bezocht waar iconen worden geschilderd door Marjan en veel anderen die het iconen schilderen weer van haar leren.

Diel en Jaap gingen naar hun eigen kamer en de overige 6 Bikers volgens oud gebruik “Op de lange regel”.Donderdag 23 juni, Lurop Duitsland/Emmen Nederland, 70/63 km.

Vroeg, 8.10 vertrokken om vanmiddag niet te laat in het hotel te zijn.
Na 22 km, te vroeg voor de koffie in Ostenwalde, een uitgegraven grafkelder bezocht uit de tijd van 3500 jaar voor Christus.

Later bij de bakker in Lahden, na de koffie ontmoette we een fietser uit Aken die op weg is naar de Noordkaap. De bagage bestond uit 4 fietstassen, een echt volgeladen fietskar en zelfs zijn 3 achterzakken van zijn shirt puilden uit van de spullen. Een autokaart was zijn wegwijzer, na met elkaar gesproken te hebben bleek dat hij niet was waar hij wilde zijn. Jaap heeft hem daarop zijn kaart geschonken zodat hij de eerste kilometers geholpen was, maar daarna. …..?
Zijn uitrusting was splinternieuw, zag er zeer goed uit en kwam blijkbaar zo uit de winkel. Medio Augustus moet hij terug in Aken zijn, of hij dan ook op de Noordkaap geweest is, of wordt het dan eerder augustus 2012? Zo zie je maar weer, God heeft bijzondere kostgangers.

Ook vandaag ging het niet zonder storm en regen, windvlagen en straffe regen, ze deden ons weer in het pak hijsen om daardoor iets droger te blijven. Niet alleen droger, ook warmer. De handschoenen moesten aan om de kou te weerstaan. Wanneer wordt het nu echt zomer?
De weergoden spreken erover dat het komende zaterdag echt mooi weer is,……. echt waar! De Vlamingen zeggen dan: Zeker en Vast! Maak ons blij en kom dat prettige wonder met ons meemaken!!!!!

Vanmorgen om 9.00 uur zijn Leny, Lena en Frank met de trein naar Emmen gegaan en vandaar uit op de fiets gestapt naar Lohne. Ook zij ontkwamen niet aan de storm en regen. Een uurtje later dan de eerste 3 bikers waren zij om kwart voor vijf in het hotel om ook gelijk te gaan douchen en zich op te knappen.

U begrijpt het al, het werd een innige begroeting na al die weken dat we elkaar niet gezien hebben. Er is geproost op onze weerzien, lekker gegeten en flink bijgepraat over alle belevenissen van Biking4Energy. Tussendoor belde Gerald dat hij morgenochtend om 06.00 uur uit Emmen vertrekt om zich voor negen uur bij ons te voegen.
Rond tien uur ging een ieder naar zijn kamer om een mooie nacht te slapen.

Dinsdag 21 juni, Lehmden, 75 km.

 

Koken op de trangia, slapen in de tent…… heerlijk na al die regen

Alles met elkaar een goede fietsdag, om 8.15 uur vertrokken met een bewolkte lucht maar droog.  Nadat we de Weser zijn overgestoken en weer koffie met een taartje begon het te motregenen. In de loop van de middag werd het droog en lekker weer zodat we voor de tent kozen en gekampeerd hebben op de camping in Lehmden. Wat is dta dan heerlijk! Weer even genieten van het drogeweer.

Onderweg een prachtige landschap met veel oude boeren bedrijven. Dat het de Noord Duitse Laagvlakte wordt genoemd is ook niet voor niets. Het is zichtbaar dat het water hier  vaak vrijspel had. Op 2 boerderijen was dat duidelijk op de gevel gemarkeerd, in 1902 en 1962 was de waterstand tot aan de nok gestegen. Daar sta je dan wel even bij stil!

De camping ligt aan een meertje waar het goed zwemmen is. Jaap heeft daar een tour belofte ingelost en is gaan zwemmen met zijn fietshelm op. Of die ook heeft gedoken is niet geheel duidelijk. Avonds is er weer op de Trangia gekookt, eindelijk weer eens gewoon ouderwets..

Maandag 20 juni, Altluneberg-Schiffdorf, 59 km.

Bijna 2000 km regen regen en regen … we zetten door

 

Tot onze vreugde begon de dag bewolkt met af en toe een zonnetje, gaande weg de dag kwamen de regenpakken weer aan de orde. In een boerenschuur werden we genodigd voor een kop koffie waar we onze folders goed kwijt konden. In de loop van de morgen melde zich de derde lekke band van de tour, voor de tweede keer was het raak bij Jaap. Jaap heeft vanuit Amstelveen een grote echte fietspomp bij zich welke mooi op zijn bagagedrager past, gekocht bij de Lidl voor 7 Euro.

Jaap doet deze pomp nooit meer weg!!!!!

Het werd zomaar weer droog met een zonnetje! De regenpakken uit en nu lekker fietsen. Maar nee, 20 minuten later was het weer raak en moest de natte pakken weer aan.

Tot nu toe was het vrij eenvoudig om een Gasthof met Gasthaus te vinden. Vandaag ging dat anders, in Geestenseth waren geen van beide en een bewoner verwees ons naar Wehdel daar moet een Gasthof zijn. Ja, daar was een Gasthof en ja, was is verledentijd. Wat nu, een vriendelijke bewoner verwees ons naar de vakantiewoning van haar dochter in Altluneberg,

een buurtschap verder  waar we  mogen overnachten. Ook is er in dit dorp geen Gasthaus en op maandag is verder alles dicht, wat nu?

De eigenaresse heeft spaghetti voor ons gekookt en zelf hadden we nog yoghurt en zo kwam alles weer goed.Zondag 19 juni, Neuland Wischhafen, 63 km.

 

Al die regen, gelukkig valt het doel van deze tocht niet in het water!!!!

 

Na een geweldig ontbijt weer om half tien te vertrokken, 13 graden Celcius en misschien afgezaagd, weer regen dit keer overgaand in stromende regen.

Na 30 km fietsen een koe stal gracht een goede schuilgelegenheid en later vonden we een Gasthof waar we een zeer luxe sfeer koffie en broodje hebben genomen.

Het bleef maar regenen met schuin de wind tegen, echt een dag om “ blik op oneindig” te hebben en maar kilometers maken. Jammer dat het zo moet, het routeboek vertelt zulke leuke dingen van de omgeving. Met zulke weersomstandigheden heb je alle energie nodig om je alleen maar te verplaatsen.

Na de Elbe vonden we, met een zucht van verlichting, in Neuland “een Gasthaus” waar het goed rusten is. Wordt het morgen beter en mag de wind een beetje afnemen……….

Zaterdag 18 juni, Hanerau – Hademarschen, 50 km.

 

Het land van de Germanen en de Friezen heerlijk genieten

 

Heerlijk om een keer om half tien te vertrekken, wel moest het regenpak weer aan.

We genieten van de prachtige route die ons door het Noord Duitse Laaglang voert.

Een gebied wat al duizenden jaren door mensen bewoont is.

De Romeinen hebben hier nooit voet aan de grond gekregen. De Germanen en de Friezen waren hier de baas en dat is goed te zien, tenminste waarneer je daar oog voor hebt. Wij genoten hiervan.

Vandaag weer in een pensionnetje onderdak gevonden. Onderwijl maakte veel inwoners van het dorp zich op voor een feest van de schietvereniging. Een optocht door het dorp, met voorop de Harmonie en in de lopen van de geweren bloemen gestoken. Een vredig en uitbundig geheel. Avonds een feest voor ongeveer 150 man, keurig in het klassieke pak met hoge hoed en de dames in het lang, dat kan ook nog!

Wij gaan eerst rusten en morgen varen we bij Glückstad de Elbe over.

Vrijdag 17 juni, Owschlag Duitsland, 15 km.

 

Regen regen…… dus krijgsberaad!!!!

Vanmorgen was het “Bar en Boos”. Alleen maar regen, wind en nog eens regen, wanneer houdt dit op? De grote vraag. De weersberichten zijn niet opwekkend voor vandaag en de komende dagen al niet veel beter. Regen, kou, windstoten en dat uit het zuid-westen. Dat betekend  vol in je gezicht.

Eerst maar krijgsberaad met een kop koffie…………………….,

besloten:

Vandaag 2 dagafstanden per trein overbruggen waardoor de komende dagen de dagafstanden wat gemakkelijker zijn.

Met hulp van de camping eigenaar via internet de trein geboekt richting Duitsland. Zo gingen  we op weg naar het station in de stromende regen. Na 3 keer overstappen, waarin we steeds handiger worden, vonden we in Owschlag een mooi klein hotelletje waar de tenten en de natte zooi uitgehangen werden. Met ‘s avonds een lekkere maaltijd en droge spullen weer in de fietstas gingen we met een goed gevoel naar bed.

Donderdag 16 juni, Skanderborg, 74 km.

 

5 keer zeer goed, de 6de keer?!?!

 

Heerlijk om vandaag met een zonnetje op te staan en je tent droog in te pakken.

Niet ver voor Århus hoort Diel gekraak en blijkt zij een lekke achterband te hebben. Jaap als ervaringsdeskundige zorgde ervoor dat een klein half uurtje later alles geklaard was. Dit gebeurde voor de deur van de plaatselijke Toyota dealer waar we koffie kregen, onze handen wasten en van het sanitair gebruik maakten.

Nu even doorfietsen om straks op tijd te zijn bij de Universiteit.

Om 12.45 uur, na 43 km komen we op tijd aan bij de Universiteit. Waar is de juiste ingang en welk gebouw moeten we hebben. Na wat gezoek helpt een vriendelijke Deen ons en brengt ons naar de receptie die ons verder gaat helpen.

De voornaam van de prof. is volgens ons route boek Nils, in werkelijkheid moet dat Niels zijn en na lang zoeken werd de naam gevonden en ging men deze waarschuwen, met het verhaal de bekende zin “uw bezoek is er”. Blijk de Prof. niet in huis te zijn en niemand wist van onze komst iets af en men kon ons verder niet ontvangen.

Op de receptie kregen we koffie met een taartje om daarna met een lichte kater weer buiten te staan, deze 6de keer liep echt anders dan alle vorige keren.

Dan maar een gezellige rondgang door het mooie Århus, gevolgd door een heerlijke lunch hebben we de laatste 30 km gefietst naar de camping Skanderborg.

De tenten opgezet en daarna onder de luifel van een van hutten lekker gegeten en daar onze eerste fles wijn van deze reis opgetrokken.

Woensdag 15 juni, Randers, bewolkt, 80 km.

Fietsroute ja of nee en kamperen bij…..

Het auto verkeer op deze route is intensiever dan gedacht, uitwijken naar gemarkeerde fietsroute even geprobeerd. Wel beter maar dit vraagt zoveel kilometers meer dat we besloten terug te keren naar de geplande route en dan maar het verkeer voor lief te nemen.

Ten zuiden van Randers heerlijk gekampeerd in een prachtige tuin van de plaatselijke dominee en werden de voorbereidingen getroffen voor het bezoek van morgen aan de Universiteit in Århus.

En verder:

De komende dagen verwachten wij geen directe internet verbinding te kunnen maken. Frans in Nederland, zal dan steeds een kort verslag doen.

Dinsdag 14 juni, Hals Denemarken, Regen, 70 km.

 

Van Zweden naar Denemarken

 

5.30 uur opgestaan zodat er om 09.00 uur de ferry naar Frederikshaven in Denemarken gehaald kon worden.

Het was regenachtig en op zee stormachtig.  Jammer voor het uitzicht gedurende deze 4,5 uur durende overtocht. Eenmaal in Frederikshaven was het zwaar bewolkt, hier eerst van de lunch genoten en daarna langs de oostkust van Jutland naar het zuiden. Ondanks de zuidwestelijke wind tegen werd er 21 km per uur gefietst en waren we in het begin van de avond volgens planning op de camping in Hals.Trouwe volgers, geïnteresseerde nieuwkomers; een wijziging in de tour

Zoals jullie hebben kunnen lezen hebben de bikers een rust periode achter de rug. Een moment dat je extra ruimte voelt om even alle items van je lichaam te voelen en even aan toe te geven, na bijna 4 weken fietsen en meer dan 1600 kilometer verder.

Dit betekende dat Frans, die de laatste twee dagen niet lekker sliep door lucht te kort besloot, in samenspraak met Ria, een dubbelcheck in het ziekenhuis te doen.

Een verstandige zet; daar bleek na zorgvuldig onderzoek middels een hart filmpje en bloedafname dat er iets verhoogde waarden in het bloed waren. Dit verklaarde de symptomen van zijn lucht te kort en daardoor het slechte slapen. Met alles erbij maakte dat zijn hart conditie achter uit ging.

Na twee nachten slapen in een ziekenhuis bed, aan de monitor, en met behulp van extra medicatie die de waarden onder controle konden krijgen heeft hij op zondagmiddag een fiets test gedaan en is alles weer oké. Met deze wetenschap hebben Frans en Ria in samenspraak met de artsen in Gotenburg het vervolg plan besproken.

Na alle opties bekeken te hebben en de missie voor ogen houdend is besloten dat Frans terug naar Nederland zou gaan. Ria, Diel en Jaap de tour vervolgen en komende week Frans besluit of hij de laatste dagen met de auto meedoet. Alles, wanneer het verantwoord is en in overleg met de artsen in Nederland.

De ANWB was stand-by en maandagmiddag 13 juni is Frans naar huis gevlogen en die avond thuis gekomen. Zijn fiets en fietstassen worden later door de ANWB thuisgebracht.

Als thuis blijvers kunnen we niet anders zeggen; we zijn trots op jullie in alle besluiten die er genomen worden!!!!!!!

Hallo volgers van onze site!

 

Het is een week geleden dat we ons verslag hebben geschreven het ontbreekt ons aan verbindingen. Dit komt grotendeels omdat we bij families in de tuin kamperen of de Camping heeft geen aansluiting voor ons. Vanmorgen 10 Juni om 6.45u Jaap en Diel uitgezwaaid, zij maken een uitstapje naar Engeland, een familiereünie wat al heel vroeg gepland was.
Voor ons een pauze in de tocht, de site bijwerken, stad bekijken en lekker
luieren. En dan volgt nu ons verslag!

 

Tip: scrol naar 1 juni en begin dan te lezen. Dan lopen de verhalen weer aansluitend. Veel plezier met lezen!!!

 

 

 

10 juni: een mooi bericht van een van de vele ontmoetingen

Hello,

Here is our logo. I hope your trip is successful and both you and your grand daughter is doing alright.

Kind regards Frida

in the reception at Lisebergsbyn Kärralund in Gothenburg.

Donderdag  9 Juni GOTHENBURG Regen 16gr. 16km.

Gothenburg een indrukwekkend laatste bezoek in Zweden!!! Dank jullie wel!!!

Het giet werkelijk van de regen en we hijsen ons in de regenpakken. We moesten dwars door de stad en hier en daar vragen doordat de weg was opgebroken, maar om 10.30u zijn we present en werden we verwelkomd door Prof. Claes Gustafsson.
Na de kennismaking over en weer ontstaat er een levendige communicatie en legde hij ons uit hoe ingewikkeld de problematiek is en hoe hij er toe gekomen is om zich hierin te verdiepen
Op het bord tekende hij de problemen die zich voordoen en konden wij steeds onze vervolg vragen stellen. De samenwerking met Stockholm en natuurlijk Nijmegen kwamen ook hartverwarmend aan de orde. Deze bijeenkomst duurde 2 uur waarna we kennis maakten met zijn vrouw Maria en we gezamelijk lunchten. Om 13u werd de film gedraaid “Vechten voor Energy”, hierbij waren veel
werkers van het laboratorium aanwezig.
Onder de indruk en sommigen geëmotioneerd, geen idee hebbend wat het voor het kind en hun ouders eigenlijk sociaal-emotioneel betekend als ze deze boodschap krijgen. Al gauw kwam de vraag, mogen we de film hebben voor werkers en studenten. Inmiddels is dit kort gesloten met Nederland en wordt het een en ander vanuit Nederland verzorgd voor de Universiteiten.
Rond 14.30u wordt ons bezoek afgerond en gaan we weer “Huiswaards” in de stromende regen. Jaap en Diel gaan zich voorbereiden voor hun trip naar Engeland en sluiten we de dag af met indrukken voldaan en vol nieuwe indrukken onder het genot van een lekkere maaltijd die we zelf bereid hebben.

Woensdag 8 Juni  bewolkt/zonnig 25gr. 70km.

Floor Jarig, knutjes als vrienden en een beetje afscheid nemen
In de keuken het ontbijt, dat komt goed uit want er zijn nog steeds zeer veel knutjes. Diel ziet inmiddels kakelbont met rode bultjes die enorm jeuken. De tenten waren nog nooit zo snel neergehaald. Gesterkt door een goed ontbijt pakken we de laatste stevige heuvels op weg naar Gothenburg. Vanaf Sjovik loopt er een fietspad langs het meer en vele kleine voor stadjes naar Gothenburg. Onze laatste koffiepauze  aan een Zweeds meer, het voelt toch weer als een beetje afscheid nemen van het tweede land dat we doorgetrokken zijn op onze route.
Op deze dag is Floor, het jongste kleinkind van Frans en Ria, 3 jaar geworden. Dat werd luit zingen voor haar via de telefoon!!
De camping Liseberg aan de Olbersgatan is de laatste stek in Zweden een goed onderkomen. De baas van de camping is onder de indruk van ons verhaal en besluit de camping gelden te doneren en wil alle informatie hebben. We zijn echt onder de indruk van zijn reactie. Morgen het bezoek aan de Universiteit dat betekend wat voorbereidingen treffen en dan op een oor.

Dinsdag 7 Juni BITTERNA  zw.bewolkt/mist 70km.

Ambieer je een baantje als burgemeester probeer het eens in Zweden

Om half negen nemen we afscheid van de burgemeester.  Ze komt er nog even op terug hoe leuk ze het vindt dat er foto’s van ons zijn genomen en ze alles op website van de gemeente gaat zetten. Hun logo sturen ze naar onze site zodat wij weer kunnen kijken wat ze er van gemaakt hebben.

4 Jaar geleden is de burgemeester met haar gezin uit Engeland verhuist naar deze stek en hebben het reuze naar hun zin. En burgemeester worden is heel eenvoudig hier ………

Je meld je aan en als je de meeste stemmen hebt dan wordt jij de burgemeester, trots laat ze ons weten dat ze voor de komende 2 jaar weer gekozen is.
We bedanken haar voor het aanbod van deze mooie plek en gaan fietsen richting Guntorp. Na de noodzakelijke  bypas zoeken we onze route met aanduiding weer op, maar helaas het komt nu aan op kaart lezen en het veld verkennen.
Na 6 km passeren we een landwinkel, Jaap en Diel duiken er meteen in, je kunt alles maar beter in huis hebben zou Jaap zeggen. Een winkeltje met van alles en nog wat, het lijkt de winkel van sinkel. De dag voorraad wordt aangevuld met als extra een pal knackerbrood. Gelukkig maar want in de middag blijkt het brood zo beschimmeld te zijn dat je dat echt niet kunt eten.
Plaatsje Nossobro bereikt te hebben gaan Jaap en Diel nog even naar de kapper want met de Pinkster gaan zij voor familie bezoek in Engeland. Een dan moet je wel op je Pinksterbest zijn en  netjes verschijnen, met de tondeuse 3mm hoog en Jaap is het heertje.
In de middag fietsten we door een donker bos met alleen maar gravel wegen en er hing een dikke mist,  niet bepaald gezellig. Als we het bos uit fietsen hebben weer een gravel wegen, alles met elkaar werd het 17 km onverhard.
Na de 2e ronde boodschappen waren we rond 18.30u bij de Mission Kyrka in Guntorp. Een gebouw van de kerk waar we gebruik mochten maken van de keuken en toilet. Heerlijk geen last van de knutjes (mugjes) want die waren er wel heeeeeeeeeeeeeeeeel veel .
Zo komen we steeds dichter bij Gothenburg.

Maandag 6 Juni  HORNBORGA   zon  16 gr. 68 km

Feesten in Vendum en slapen in Bitterna

Nationale feestdag in Zweden en het was wat rustiger op de weg en in dorpen was er feest. Om 8 uur gingen we aan het genodigde ontbijt. Het leek wel of we in een zeer chique hotel terecht waren gekomen zo mooi gedekt en in het midden van de ruimte was een grote tafel op wielen waar een overvloed aan lekkernijen stonden. De familie had de avond ervoor op de website gekeken en google engels ingeschakeld. Zo wisten ze waar we mee bezig waren en wat onze doelen van de tocht zijn.Veel verhalen gedeeld over het gebied waar ze wonen, de kinderen die zij hebben en onze missie. Ze vertelden dat ze een donatie hadden overgemaakt. Wij lieten weten dat hun naam ook
op de site vermeld gaat worden. Ze zijn verrast dat we dat doen. Gaandeweg die dag horen we van voorbijgangers dat dit gebied al meer dan 5000 jaar geleden bewoond is en je dat in het veld kunt
herkennen aan de graven en bijzondere stenen. ‘S Middags maakten we een feest mee in Vedum. De dominee en de burgemeestersvrouw van een ander dorp hadden de leiding. Zang, een optocht met de burgemeester voorop, muziek, ballonnen oplaten en een loterij het was allemaal te beleven . En Diel won een heus pak zelf gebakken koek van hoge kwaliteit. De krant kwam er bij nam een
interview met ons af en maakte foto’s voor in de krant. Als de burgemeester aanbied op een mooie plek te kamperen bij haar in het dorp kunnen we geen “nee” zeggen;  al ligt het 5km uit de route.
We  slapen in Bitterna op een heuvel met een vuurplaats en we maken gebruik van het schooltje voor koken, wassen en zo meer.

Zondag  5 Juni WASSBACKEN wind /wolken /zon 15gr 68km.

Geschiedenis, plastic zakken, hoort zegt het voort en een pracht kampeerplek
Vroeg uit de veren en vroeg op pad  en …………………Jaap heeft niet gezwommen! We verlaten het Gota Canal en het landschap laat ons gras, graan en groenten zien. We  rijden door kleine buurt-schappen en dorpen. De weg was vlak voor onze begrippen en het is heel bijzonder dat we
voor het eerst de wind in de rug hebben, wat een heerlijkheid!!! Onderweg zien we heel veel grenspalen waarvan er verschillende meer dan 300 jaar oud zijn.

Onderweg zien we plastic zakken aan elkaar geknoopt in de bomen hangen. Een leuk weetje  wat de Nederlandse familie ons nog vertelde gisteren. In Zweden doen ze dat om te voorkomen dat het de bossen of het land in waait. Als de vuilnisman dat ziet haalt hij het uit de bomen en ruimt het op.
Ik had eerder al een foto gemaakt van enkele fiets borden en zag die zakken wel hangen; dacht nog; “nou ja dat is ook Zweden” niet wetende wat het betekende.
Tussen Binnenberg en Berg is het weer over met vlak fietsen en we moeten weer over enorm hoge toppen. Nou ja, geen Alpen of zo maar wel genoeg om hard te moeten werken. In Varnhem bezochten we een kloosterkerk van de Cystercienzen uit 1150 j. Het was een bezoek waard, de kerk en het kloosterbrood wat Jaap en Diel konden kopen, daar de voorraad wat uitgedund was. Als we in de tuin genieten van al het moois om ons heen komt er een vrouw naar ons toe en herkende ons van het verhaal wat ze in de landwinkel over ons had gehoord.  Liet ons weten dat ze het verhaal
zal vertellen aan al diegenen die het maar horen wil,  doneert een bijdrage, groet……. en gaat weer weg en  wij ook weer verder.
Nog een uurtje fietsen werd het tijd voor een plekje bij mensen in de tuin want er is was geen camping. Bijzonder was het weer …..

De heer des huizes gaat een meter hoog gras bij een oud zomerhuisje maaien en wijst ons het pad naar de rivier waar we geheel in bad kunnen. Zo bivakkeren we in Hornborga en weten we voor het
slapen gaan dat we genodigd zijn voor het ontbijt.

Zaterdag 4 Juni zon 52km.

Cadeau van de dag een feestelijke muziekavond
Als we onze ogen openen ligt Jaap al  om 6.30u  in het water, het was nog niet genoeg, dus  na het
ontbijt van 7 uur duikt hij er weer in. Dagen geleden heeft hij al beloofd met een helm op te gaan zwemmen, maar dat komt nog! Alleen wanneer????????????????
Heerlijk in de zon het ontbijt, zo lekker vroeg en lukt het om vanavond op tijd weer op ons nieuwe  stekkie te zijn dan relaxen .Alles met elkaar vertrekken we weer op dezelfde tijd. Koffie en een taartje bij de landwinkel, daar was een presentatie van het behoud van schoonwater en een gezonde aarde. Zij zijn ook geïnteresseerd in ons en zullen het verhaal verder vertellen. Het spreekt erg aan als we vertellen hoe de verhoudingen van het aantal zieke kinderen in hun land is. De lunch hebben we bij een pompstation die gerund wordt door een Hollandse familie, zij vertelde ons hoe ze in Zweden zijn gekomen. Het hele gezin werkt nu mee en ze zijn er erg gelukkig mee.
Deze dag kwamen we aan in Wassbacken, een camping aan het GOTA CANAL en worden we verrast met een muziekfestival dat tot in de avond duurde.

Vrijdag 3 Juni AVERBY zon,veel wind tegen 54km.

De eerste Nederlanders op reis zijn een feit!

We vertrokken met mooi weer en net als de vorige dag gingen we over een gravel pad met ene lengte van 12 km. Heerlijk als je dan banden hebt die niet meteen “schrikken”. Het landschap blijft genieten, veel graan, gras en de koeien. Het eindstation is gepland bij Akersund, een camping aan het water. Akersund een mooi plaatsje met gevarieerde houten huizen op het plein. Hier ontmoette we de eerste Nederlanders op onze reis. De mensen op de camping herkenden ons van de krant en wilden meteen weten van de hoed en de rand en deelden met ons het goede doel. Dat betekende dat de bus ook weer te voorschijn kwam! Voor we het in de gaten hadden dook Jaap het water in en verzekerde ons dat het nog een aantal keren zou gebeuren. De tuintafel, avond zon en een heerlijke maaltijd maakte onze avond weer compleet.

Donderdag 2 Juni DJULO zon 74km.

Houthandel een belangrijke bron van inkomsten
Rond de klok van half negen stappen we op de fiets, de zon hoog aan de hemel, heerlijk!  Het beloofd een mooie dag te worden. Dat de bomen werk en inkomen verschaffen zagen we bij een groot hout verwerkingsbedrijf. Vrachtwagens met hele bomen erop rijden af en aan. Het hele proces konden we op afstand volgen. Het landschap ziet er mooi uit, soms zien we wat minder van de meren omdat de bomen zo groot zijn en er beduidend meer blad aan zit. We passeerden kleine dorpjes, beekjes en een prachtig landhuis waar een kerkje bij hoort. Op het kerkhof stonden stenen van wel 2 meter hoog. Zo was het een afwisselende dag van.
Averby is de plaats waar we kampeerden in een tuin bij een familie, zij hadden veel paarden en dat bezorgde ons wel de bekende paarden vliegen.

Woensdag 1 Juni JARNA bewolkt 12gr. 30 km.

Wordt het de fiets, de trein of toch…………………….DE BUS!!!

Opgeschrikt door enorme onweer en veel regen werden we wakker. Dat viel wel een beetje tegen, maar uiteindelijk toch weer droog opgebroken en volgens plan eerst het verhaal van de Universiteit van Stockholm op de site gezet.
Als alles klaar staat gaan we aan de koffie met een taartje en wordt het vervolgplan besproken, de kilometers in kaart gebracht, het weer, de wind tegen en….de reis ervaringen van de dagen ervoor.
We besluiten een stukje met trein te overbruggen naar Katarinaholm en vandaar nog wat te fietsen. Net als je een goed plan hebt loopt het weer anders. Reizen is een vak apart!!!!! Bij Jarna konden we niet met een rechtstreekse trein naar ons doel, maar moeten we eerst naar Gnesta fietsen, 30km, daar een kaartje kopen en dan kwomt het helemaal goed. Zo gezegt, zo gedaan!
In de automaat kaartjes gekocht met behulp van een Zweed, en ……..met de trein. Maar ….nee hoor! De trein nam geen fietsen mee. Dat was jammer. Geld terug? Moet je een formulier aanvragen, opsturen enz enz. Nou laat maar zitten. Dan gaan we wel fietsen!
Geen goed plan, Diel en Ria lieten zich informeren. De bus kon ons naar de plaats van bestemming per 2  fietsen met een tussentijdse overstap brengen. Om het verhaal niet al te lang te maken, we arriveerden allemaal in Djulo bij Katarinaholm rond de klok van 18 u. We worden beloond op een camping met een prachtig meer. De restauranthouder wilde nog een maaltijd klaar maken en wij hadden weer een prachtige dag en ons doel gehaald!

Dinsdag 31 mei  STOCKHOLM, zon, 24 gr.  60 km

 

De warmte van het ziekenhuisbezoek en de zon verblijden ons!!!!!

We gaan op weg naar het Karolinski Hospital Huddinge gisetr nog chique per auto nu …

kris kras door de stad,18 km fietsen en daarna 50 km met de trein.

Dat was af en toe puzzelen maar met behulp van politie en spoorbeambten kwamen we uiteindelijk op het goede spoor en arriveerden we om 11 u in het ziekenhuis aan.

Met de fiets in de hand dwars door de gangen van het ziekenhuis oogsten we veel belangstelling.

Met Dr.Karin Naess en haar collega’s bezochten we de afdeling spierbiopten, speltherapie en de laboratoria. In een gemoedelijke sfeer wisselden we met elkaar van gedachten wat het betekent om een kind te hebben met deze ziekte. Daarna met ze allen gezellig aan de warme lunch en met veel bewondering voor onze fietsen werden we door allen enthousiast uitgezwaaid.

Opnieuw dwars door de stad op weg naar Jarna. Het werd zo warm dat de winterkleding al spoedig in de tassen kon worden opgeborgen!!! Eindelijk onze sportieve zpieren en botten door de natuurlijke warmte laten doorwarmen.

Het was een heerlijk gevoel zo te kunnen fietsen, die middag hebben nog 40 km gefietst.

Maandag 30 mei  STOCKHOLM  zon  23 gr.

Een dag gevuld met kennis uitwisselen, nieuwe energie op doen en… de was!!!!!!

Maandag bezoeken we het Karolinski University, het was een monumentaal pand waar ook het museum is ondergebracht. We worden opgehaald door Els Berkers, de schoonzus van Jan Smeitink, zij zal ons als tolk assisteren tijdens de presentaties en het contact met de ouders van de patiënten.

Bij aankomst worden we onthaald door Dr. Karin Naess, artsen, laboranten en familieleden van patiënten. De DVD van B4E werd weer gedraaid, daarna een levendige discussie met elkaar. Iedereen was erg onder de indruk van de persoonlijke initiatieven van de Nederlanders.

In het nagesprek kwam naar voren dat de familieleden daar ook behoefte aan zouden hebben. Els Berkers wil proberen samen met hen een organisatie als Energy4All op te starten.

Als we buiten komen schrikken we bijna van de warmte die over ons heen valt, de temperatuur was inmiddels opgelopen naar 23 gr!! ’s middags gaan we nog even genieten van de zon en…..van de was…!

Zondag  29 Mei,  VARDO, rrrregen! 8 gr.  80 km

Een dag om niet snel te vergeten………………….

Vanmorgen extra vroeg weg want…. we moeten via het pont 44 km fietsen om de boot te halen naar Zweden want morgenochtend vroeg worden we op de Universiteit verwacht maar…

het liep anders…
30 km verkeerd gereden…
Stromende regen…
Windkracht 7…
Tegenwind…
Jaap lekke band…
Boot gemist…
Andere boot…
5 min…

snel beslissen…
doen we…
2 uur varen….
100 km boven Stockholm in Kapellska aan land…
Gelukkig, doel gehaald….

WE ZIJN IN ZWEDEN….
geen bus…

geen trein….

wel een kale verladingshaven……
En nu….
Gelukkig!!!!!!!!!! Frans heeft diverse contacten in Stockholm en spoedig staat er een auto met aanhanger voor ons klaar en brengt ons naar het Best Western Hotel in Taby, Stockholm. Onze dank was groot en hebben daar een borrel op gedronken.
Het was een dag om niet snel te vergeten….!

Zaterdag 28 Mei, BOLMO, regen/ zwaar bewolkt/zon  8/13 gr, 24 km

 

 

 

Heerlijk opstap met onze ‘Finse toeristen

Vanmorgen met regen opgebroken en droog gaan rijden over het prachtige eiland met veel rotspartijen, bloemen, uitzichten en heel veel water om ons heen. We rijden ook over veel dijken die de eilanden met elkaar verbinden op weg naar het eiland Vardo.
De overtocht hier naar toe duurde 3.5 uur, het was erg druk op de boot met Finse toeristen.
Als we aankomen op het eiland is de zon doorgebroken en moeten we nog 5 km!! fietsen naar ” Bomans Gasthem”, we zien meteen “onze” Finse toeristen in de rij staan voor het “Gasthem”. We hadden veel gevaren dus geen winkels voor  boodschappen en waar haal je dan je eten vandaan?? “Onze” Finse toeristen gaan een plaats verder om op de camping te eten en jullie raden het al…….., wij mogen mee en stappen gezellig met elkaar in de bus!

De chauffeur legt uit wie we zijn en wat we doen en er wordt enthousiast voor ons
geklapt! Teruggekomen in het “Gasthem” drinken we gezamenlijk thee, de liedbundels komen te voorschijn en met z’n allen beginnen ze Finse liedjes te zingen over de Lappen.
Het is prachtig mooi, Ria krijgt de tekst mee naar huis en Google zal in Nederland ons wel vertellen wat de inhoud van de liedjes zijn. Tijdens het zingen ging ons bekende groene busje rond met uiteindelijk de mooie opbrengst van 37.80 euro!
Zo was dit weer een prachtige dag.

 

Vrijdag 27 mei TURKU   8/10 gr. windkracht 7  zw.bewolkt  58km.

Een tocht met heel veel enthousiaste mensen… een warm bad

We besluiten de eerste 20km. tot Mynamaki met de bus te gaan wegens de stormachtige wind. Wij willen dat wel maar zijn afhankelijk van de chauffeur of hij de fietsen mee wil nemen. Met onze Hollandse charmes en een goed verhaal is hij meteen enthousiast en helpt ons met de fietsen en bagage onderin het ruim te sjorren. Onderweg zoekt hij onze website op, op zijn telefoon en laat zien dat hij ons gevonden heeft. Op google laat hij ons zien hoe de verbindingsweg loopt naar onze route.
Tijdens de koffie in een chauffeurs café worden we weer herkend van de TV, een van de mannen spreekt ons aan en wil veel van ons weten. Er wordt veel gelachen en ze zijn verbaast over onze leeftijd. Voorbij Kustavi gaan  we met de pont over naar het eerste eiland van de
Alands eilanden richting Bolmo waar we bij een boer tussen de kassen uit de wind kamperen.
In de wachttijd voor de ferry ontmoeten we een bus vol Zweedse toeristen, ook zij willen weten wat we doen. De flyers en het busje gaan rond, er valt een glas water op de grond,
Ria dweilde het op en dat leverde spontaan nog eens 10 euro op.

 

onderdag  26 mei  HALIKKO,   zon/windkracht  7, 14 gr. 51km.

Wind Wind Wind …..hij is ons even niet goed gezind
Elke dag is ander’s we zien op tegen het drukke verkeer maar de wind is erger.
Je zou bijna vergeten om je heen te kijken, maar we rijden door een prachtig glooiend landschap. Heimelijk dachten we, dit is het laatste stukje Fins vaste land want we zijn op weg naar Turku.
De laatste 16 km voor Turku kregen we een kadootje…….een heus fietspad. Wat waren we
blij, regelrecht het centrum in naar de markt. Hmmmmmmm……………kramen vol met vers fruit!!!  dat was smullen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Het is gezellig in de stad, veel mensen zitten op het terras en wij lopen over de winkel promenade naar ons hotel. Tassen eraf, fietsen de trap op en wij naar onze kamer nr.3.
Dat was even bijkomen met koffie,thee en de douche.
Woensdag 25 mei  LOHJA  koud / regen 14gr. 75km.

Van de ene gast familie naar de andere gast familie
Nog bij droog weer de tent opgebroken, daarna een uitgebreid ontbijt bij onze gastfamilie. Uitgezwaaid en weer op pad tegen de wind in. Nog voor we de grote weg overstaken hesen we ons alweer in de regenkleding. Welke route we ook nemen het is altijd tegenwind. Bij Kisko aangekomen konden de regenpakken uit en stapten we hongerig het chauffeurs café binnen. Natuurlijk kozen we de dagschotel, hache, ronde aardappeltjes, pure, rosli, salade, worteltjes, melk, karnemelk, water en koffie toe en dat allemaal voor de dag prijs 7,20 Euro p.p.
Kogelrond gingen we weer verder en gelukkig was het inmiddels droog. Het wordt steeds drukker op de weg en de rijbaan voor de fiets werd erg smal dus komt het op onze stuurkunst aan. Voor Salo vroegen we aan een jongeman de weg naar Turku. Hij loodste ons rond de stad en dat scheelde
veel gezoek en kilometers voor ons. Frans raakte zo enthousiast dat hij z’n planning loslaat (de camping). Nergens is ook trouwens het bordje met de aanduiding camping te vinden, maar of we nou echt goed gezocht hebben?!?!
Dat werd door fietsen geblazen en we komen bij Leena met haar 12 hondjes,11 Smausers en een 1 Lassie hond. Het was een enorm geblaf en de honden haren zaten onderhand tot in onze oren.
Van schrik liggen we vroeg in bed en maken een boerennacht.

Dinsdag 24 mei LOHJO, zon harde wind tegen, 17gr. 60km.

DVD “Vechten voor Energy” in kleine setting gedraaid

Met de metro de stad uit, geld pinnen, de route bepalen en toen op de pendalen. Vooral het weg nr.51 moesten we volgen. Dat viel af en toe niet mee. Ongeveer 15km. was de weg behoorlijk opgebroken en daarmee het fietspad verdwenen, dat betekende op de grote weg fietsen. Niet bepaald een feest. Bij de Mac Donald een kopje koffie met wat lekkers erbij, dat lijkt wel wat.
De boodschappenlijst werd wel meteen samen gesteld, niet wetende dat we s’avonds bij een gastvrije familie aan tafel genodigd worden. Rond 18.00uur mogen we bij deze familie onze tent op zetten.Het is een grote zorgboerderij waar 5 kinderen onderdak hebben, de leeftijd varieerd
van 6 t/m 17 jaar. Het jongste meisje zat bij ons aan tafel en verwonderde zich dat ze verschillende talen hoorde. Na het douchen hebben we de DVD van Vechten voor Energy voor de hele familie gedraaid. Nu regen op de tent, lekker de slaapzak in en morgen weer vroeg op…. een
nieuwe dag te gemoed, niet wetend wat die dag weer zal brengen.

Maandag  23 mei,  HELSINKI, zon/regen 12 gr. 14 km
Een dag vullend inspirerend en voldaan programma


Opnieuw een zonnig ontbijt aan de picknicktafel waar de eekhoorn ons al voor waren en het halve brood hebben opgegeten! De tassen met documentatie weer in ons bereik gaan we op weg naar de Universiteit met de fiets in de Metro. Inmiddels begint het te gieten van de regen en dat blijft deze dag zo tot de klok van 15.00 uur!
Klokslag 12.00 uur worden we ontvangen door Prof. Anu Wartiovaara op het Biomedical Centrum van de Universiteit van Helsinki.
Onze documentaire “Vechten voor Energie” wordt gezien door 40 mensen, bestaande uit artsen, laboranten en studenten. Daarna volgt een viertal presentaties van verschillende onderzoeken binnen van het raam van de Mitochondriele stofwisselingziekte.
Als afsluiting was er een rondleiding door het laboratorium en een bezoek aan het het Kinderziekenhuis. Met een voldaan gevoel keerden we om 19.00 uur terug op de camping!

Zondag 22 mei, HELSINKI,  zon  19 gr. rustdag

Als bekende Nederlanders door Finland (wees gerust nog geen ster-allures)

Een zonnig zondagochtend ontbijt met een eitje! We hebben heerlijk uitgeslapen. Rustig aan….vandaag is het rustdag door onze snelle actie gister. We wassen vlijtig al onze kleren zodat we morgen weer fris en fruitig aan ons uitgebreide programma in Helsinki kunnen starten. De wind is sterk dus drogen doet de was wel en een strijkbout hebben we daardoor ook niet nodig. Het dag verslag werd op de computer gemaakt, de batterijen opgehoogd, daarna is het tijd om naar de stad te gaan.

De fietsen bleven op stal en we gingen met de Metro naar het centrum en meteen op onderzoek uit hoe we op de Universiteit kunnen komen. Als we alles in beeld hebben gaan we de bijzonderheden bekijken. Als we niets vermoeden door Helsinki slenteren worden we aarzelend aangeschoten door iemand die ons zegt te herkennen, maar twijfelt omdat we geen fietsen bij ons hebben. Even door pratend blijkt deze meneer het toch aan het rechte eind te hebben. Hij herkende ons van de uitzending van T.V. 1; de belangrijkste zender van Finland. Je gelooft het toch niet, maar toch wel wij uit het kleine kikkerlandje. Bekendheid krijgen we dus zeker wel!!!!

Via de oude haven lopen we naar de Cathedraal aan Senate Square waar een
mooie dansvoorstelling was daarna gezellig gegeten in de stad en via de
Metro weer terug naar de camping.

Zaterdag 21 mei,  NORMIJARVI,  zonovergoten,  18 gr , 92km

Heerlijk die Hollandse koffie na zoveel power van fietsen en koolhydraten
De tassen weer gevuld, we gaan weer op pad. Op de borden komt Helsinki al aardig inzicht maar we hebben nog heel wat flinke klimmen voor de boeg. Tijdens de koffiepauze realiseren we ons dat we de weekend boodschappen moeten doen. We duiken de eerste de beste supermarkt in en staan te
watertanden voor het gebak en de kippenbouten………………..we kopen het allebei !!!
Onze drang naar al dit lekkers is niet te stoppen!!! De tassen zaten boordevol, dus moet het eerste maar alvast worden opgegeten. Op de graswei voor de supermarkt is de eerste aanval op de kip, daarna het gebak! Beheersen was er even niet meer bij! Met zoveel energie en boest aan koolhydraten besluiten we door te rijden naar Helsinki. De opgebroken wegen en omleidingen vielen nog wat tegen maar de bananen, noten en chocola geven ons nog meer power om door te gaan. Na 92 km fietsen komen we om 19.30 uur op de stadscamping van Helsinki aan.

Donderdag 19 mei  TAMPERE, regen,9/11 gr. 54km

 

Een regenachtige dag met een prachtig uitzicht als kado

We vertrekken in de regen richting Helsinki. Frans had een nieuwe route gepland, voordat we de juiste weg gevonden hadden in de wir war van wegen, waren we een paar uur verder en dat in de regen…..! Om 12.30u duiken we voor de zoveelste keer de pizzaria in voor koffie en een warme hap. Helaas, koffie hadden ze niet……. dus onze thermoskannen kwamen op tafel.

Het was er lekker warm en de jassen en broeken konden meteen drogen. Het herinnert ons aan een dag fietsen tijdens de Milaan – Nijmegen tocht 2009. Ria dreef toen haar jas uit van het water, nu stonden haar schoenen vol….. Diel gaf de oplossing, koop KEEN schoenen en je voeten blijven droog.
Tot 16.00u stevig doortrappen vonden we het genoeg. We zagen een wereld plek aan het meer bij Valkeakoski. (zie foto) Het is in een bostuin bij een Finse familie.We zijn onthaald met koffie en lekkers, er was veel belangstelling voor ons verhaal.
De avond nadert en de heer des huizes ging voetballen bij de veteranen, daarna hadden we
het huis voor ons alleen.

Woensdag 18 mei,  TAMPERE,  bewolkt/zon  11gr,  18km

Bezoek aan de Universiteit van Tampere

We arriveren om 10 uur bij de Universiteit van Tampere en de fotograaf staat al klaar. Na de fotograaf werden we verwelkomt door Paivi Manninnen. De crew had zich verzameld in de grote zaal. Frans introduceerde Biking4Energy, Energy4All en schetste de Oulu Finland – Nijmegen Holland 2011 toer. Direct aansluitend is de documentaire film “Vechten voor
Energy” getoond. Na de film ontstond een levendige discussie vanuit het gegeven dat de
diagnose voor Joska niet direct via de reguliere medische wereld, maar via internet kwam.
Prof. Howard schetste dat de huisartsen en reguliere kinderartsen misschien maar 1 keer in hun leven met deze ziekte in aanraking komen en daardoor de directe kennis ontbreekt om door te verwijzen naar deze specifieke discipline zoals in Nederland  Prof. Dr. Jan Smeitink en zijn team. Na de koffie en Fins gebak kregen we een rondleiding in het laboratorium waar men zich concentreert op de afwijkingen van de fruitvlieg. Gezien het DNA van deze fruitvlieg is er veel overeenkomst met de mens, wat weer veel informatie oplevert rond de problemen van de Mitochondriele ziekten.
We nemen afscheid van de Professor en zijn team om vervolgens een mooie fietstoer te  maken met elkaar door de stad.

Dinsdag 17 mei  ORIVESI, bewolkt, 12gr.  52km

Technische kennis Santos fietsen getest!!!

We ontbijten met z’n allen in een Finse hut. Prachtige wolkenpartijen schuiven voorbij en we hebben zin in de nieuwe dag. Het is even zoeken naar de goede weg richting Tampere.
Rond het middaguur bij Kangasala laat de versnelling van Frans z’n fiets het afweten.
Bij een pompstation ons zelf eerst opgepept met koffie en broodjes, om daarna aan de klus te beginnen en wordt de versnelling uit elkaar gehaald. De helpdesk van Bike Planet wordt
gebeld voor advies. Uiteindelijk heeft Frans zelf het probleem opgelost en Jasper van Bike Planet kent inmiddels ook de binnenkant van de schakelkast. Na de reparatie van 2.5 uur konden we weer verder richting de stadscamping van Tampere. Zo hebben we toch weer onze eigen fietsenmaker mee. Het blijkt we kunnen niet zonder!! Was het in de eerste reis Piet met steun van alle anderen  hebben we nu Frans met steun van alle anderen.
We kruisten auto- en spoorbanen, vele meren en met behulp van Google maps kwamen we op de camping aan. Tijdens het eten van een overheerlijke pizza wordt de voorbereiding van de Universiteit voor de volgende dag getroffen. Nog even geskyped met het thuisfront.
Maandag 16 mei  HAAPAMAKI , regen 12gr.  80km trein/ 10km fiets

Fietsen en de trein…… beiden zo FIJN!!!!!!!

Vanaf het oude ” spoorweghotel” HILTTONI nemen we om 12.30u de trein naar Orivesi.
Opnieuw hijsen we de fietsen vanaf het lage perron de trein in. Met de sprinter snellen we door het landschap van meren en bomen. Aangekomen in Orivesi rijden we recht op de Kirjasto aan. Even internetten tussen door. Als je de kans hebt moet je deze grijpen ondanks tijdverlies. Jaap bewaakte in deze tijd  in de “vitrine” van de bieb de fietsen.

Hierna snel weerop pad en in “korte tijd” proberen we onze achterstand van het internet in te halen, helaas…, foto’s verzenden weer niet gelukt!
Verder gaan we op weg naar de camping buiten Orivesi, prachtig gelegen aan het meer.
De camping was nog niet open, seizoen nog niet begonnen, dat nam niet weg dat we toch een
gastvrij onthaal kregen. De tent mocht opgezet  worden en ook gebruik maken van
een mooie Finse hut om lekker warm te douchen, te koken en te eten.

 

 

Zondag 15 mei 18km voor LEHTIMARKI, regen 10gr 60km

 

 

Slapen in een oud treinstation


Regen…, regen… en regenpakken.
De heuvels worden hoger, totaal staat ons deze dag 32km klim te wachten!!
De regen verdwijnt en de wind neemt toe, toch blijven we lekker om ons heen kijken , zien heel veel meren, bomen en houtverwerking in de bossen. Een motorrijder ziet onderweg als eerste Jaap en Diel op kop en daarna Frans en keert om. Opnieuw de vraagt  wat we aan het doen zijn. Maakt foto’s met z’n mobiel en beloofd deze naar onze website te sturen.
Gezien het weer en de tijd besluiten we een stukje met de trein te overbruggen en nemen in Antari de trein naar Haapamaki. Daar slapen we in een oud treinstation.

Jullie snappen het lijkt een reis met bijzondere slaap plekken te worden. Herinneringen om nooit meer te vergeten.

Zaterdag 14 mei VETELI Zon 10gr. harde wind tegen 74km

 

 

Het weer heeft ons in de greep

Voor het vertrek wordt eerst de tent door Ria nog even hersteld. Vol goede
moed weer op pad, maar de wind wordt steeds sterker dus onze kuiten krijgen
het flink te verduren. Ieder fietst z’n eigen tempo en we spreken af na zoveel kilometer.

Jaap en Diel vonden een mooi oud boetje voor de lunch, dat was heerlijk bijkomen.
Er volgt een groot bos waarin geen bebouwing meer komt. Nu even rekenen en nadenken… we besluiten bij het laatste huis onze kans te wagen om ons tentje op te zetten.
Het werd geen tent maar een stokoud schooltje, al 10 jaar buiten gebruik!
Dat was nostalgie en lachen…, de bedden tussen de weefgetouwen en onze jassen op de
kapstokken van weleer! De douche in de kelder deed het warempel nog en het oude fornuis stond ernaast. Na een zware dag was dit als een warm bad!

Vrijdag 13 mei SIEVI Zon 10/15gr. 77km

“Wat zijn jullie aan het doen, een marathon?”

Om 7uur ontbijt bij Riitta in de keuken, 8uur, de journalist staat voor de deur. Ons verhaal komt met foto en tent in de krant.
Onderweg vallen onze oranje Santos fietsen behoorlijk op en ze doen het super. De vraag; “Wat zijn jullie aan het doen, een marathon?” wordt vaak gesteld. Die opmerking vraagt om uitleg en gretig tonen wij dan natuurlijk onze info wat vervolgens dan weer hard verwarmend wordt ontvangen.

Langs eindeloze bomenrijen en kurkdroge landerijen zag Ria tornado’s boven het land. In Kaustinen gaan we naar de Kirjasto (bibliotheek)voor internet. We ontmoeten een Finse die vloeiend Nederlands spreekt, een uitzondering hier.  We slapen in Veteli bij een Finse familie in de tuin.

Weekend van 14/15 mei, wind en regen

Verloop van de tocht

Met flinke tegen wind en regen vervolgen de fietsers hun weg. Het enige contact wat er is, is via de sms. Afgelopen nacht hebben ze i.v.m. de weersomstandigheden hun slaapplek in een oude school gevonden. Om de afstand te kunnen overbruggen, met de enorme wind en hoge heuvels en om op tijd op de volgende plek te kunnen zijn, is de trein gepakt.

Donderdag 12 Mei Zonnig, Windje, 11-17gr. 85km

Heerlijk de eerste nacht te gemoed in ons tentje

Vroeg uit de veren en na het ontbijt de tassen gepakt, 9.30u gestart met
11gr., wind tegen, dus flink aanpoten!
De route ging langs oneindige bossen en rechte lange wegen. Gaandeweg de
dag namen we afscheid van de hoopjes sneeuw en worden de bomen groener. De
temperatuur stijgt, alras dus truitjes en pijpen gaan uit!
De lunch hadden we tussen supermarkt en gemeentehuis in de zon, heerlijk ontspannen en jullie begrijpen de ogen van Frans vielen daardoor al snel toe.
De wind nam nog meer toe en het landschap werd kaler, genoten van alles en dronken thee bij een oude boerderij. Recht op ons doel af…, de pizzeria..!    Na 85km toch echt genoeg, maar zal je zien  in de wijde omgeving geen camping en geen hotel. Maar onze kampeer streken nog niet verleerd, dus aangebeld bij een particulier. Met al onze charmes kregen we al snel een plekje in de tuin. Na koffie in de keuken mochten we douchen en de computer gebruiken.
De vrouw des huizes is onder de indruk en belt de krant voor morgenochtend 0.80u voor een interview.

 

Woensdag 11 Mei  Licht bewolkt 7gr. 74km

Met de voeten op de pendalen

9.15u Klaar voor vertrek. Het eerste krantenbericht is binnen, de gasten
uit het hotel maakten ons er op attent. Ons Fins is wat “minder” dus lezen
wordt lastig. De T.V. kwam ook nog even langs om ons vertrek vast te leggen.
De eerste echte fietskilometers gaan nu beginnen. Veel automobilisten
herkenden ons uit de krant, toeterden en zwaaiden ons uit.
Na 40 km vals plat komen wij bij een bijzondere lunchplek “Zoo and Flower
Park Escurial”. Op nieuwe werden we herkend nu door de eigenaar van de zoo en ging in zijn
enthousiasme meteen met onze donatie er vandoor. Zijn belangstelling voor
het probleem was groot, hij zet ons verhaal met foto’s op facebook. Wie weet wat het allemaal opleverd!! In iedergeval veel bekendheid.
We gaan verder door de bossen met ons vals plat naar Vihanti.
We komen aan bij een pizzaria en gaan overstag voor een King Size!!!!!!!!!
Geen rust met eten want de volgende journalist staat voor de deur, opnieuw
het verhaal. Je vraagt je af waar al die journalsiten toch vandaan komen.

Naar het eidne van de dag zakken we wat in en “gelukkig” valt ons oog op het bordje
Hotel……..jammer…,Vol!!!
Een ander adres is gauw geregeld, een prachtig Fins huis aan het meer helemaal voor ons alleen.Onze bekendheid doet wonderen. Groot onthaal door twee dames met ons verslag uit
de krant in hun hand. De was hangt aan de lijn en…de volgende reporter kondigt zich aan op de fiets! wat een enerverende dag!!!!!!!!!!!!!!

Dinsdag 10 Mei

De pers heeft ons gevonden
De zon staat hoog aan de hemel dat beloofd een mooi begin. Om 8.30u gaan
we aan het ontbijt. Daarna onze fietsen naar buiten en dan gaan op weg. Jaap is al even vooruit en komt terug  met een mooi verhaal. Volgens hem staan buiten de mensen van de televisie en de krant. Jaap de reis is je nu al naar de bol gestegen gaven we aan, geloven deden we hem niet direct,  maar jawel……………………inclusief Prof.Kari met race fiets en helm stond daar de voltallige regionale pers op ons te wachten. Frans verzorgde het eerste interview, wij moeten nog even wennen aan onze nieuwe rol als bekende Nederlanders in Finland. Ach ja sommige kunstenaars zijn in het buitenland bekender dan in eigen land ha ha
Rond 10uur zijn we bij de Universiteit, op nieuw meteen weer veel belangstelling, fotografen, krant, televisie enz…. Neee we zijn al in media training om geen ster allures te krijgen.
Van negen tot drie uur een indrukwekkend bezoek gehad. Kennismaken met verschillende artsen en studenten en toen de documentaire gedraaid. Men was zeer onder de indruk over de inhoud en de combinatie van het sportieve element en het uitdragen van het onbekende van deze ziekte. Zeker trof ook het verhaal, dat ouders om allerlei redenen een lange weg moeten gaan voor zij weten wat er aan de hand is met hun kind.
De fiets verhalen van Milaan – Nijmegen en Barcelona – Nijmegen zijn uitgebreid aan bot geweest. Nee,  we hebben het niet aangedikt hoor!!!!!!!!!!!! Maar indrukwekkend vinden ze het wel. Ja,  Piet ook voor jou een opvallende rol weggelegd. Iedereen moest hartelijk lachen om het leed van de lekke band. Nou…ik dacht het is maar top dat je alle dagen de fietsenmaker bij de hand hebt. Ik teken wel voor nog zo’n keer!
Na de film heeft iedere arts verteld wat hun specifieke onderzoeken zijn en hun bevindingen. Het vervolg hierop is het bezoek aan het laboratorium en de kinderafdeling.
Het is een groot ziekenhuis waarvan een groot deel onder de grond ligt zodat men “s winters niet over straat hoeven b.v. bij min 20/30 graden. Velen vervoeren zichzelf per autopet, dat gaat wat sneller. Na een uitgebreide lunch zijn we weer op de foto gegaan, inclusief interview
voor het ziekenhuis blad.
Rond de klok van drie uur gaan we weg met een uitnodiging voor deze avond, om met Prof. Kari en zijn vrouw een diner te hebben.
Voldaan van deze dag rijden we terug naar ons hotel en duiken we even het zonnetje in, de sneeuw fotograferen en de boodschapjes voor de volgende dag.

Op naar ons tentje heerlijk morgen onder onze eigen dons in ons eigen tentje. En als we zo zitten te doezelen  en dromen over de komende 6 dagen fietsen voor het volgende bezoek, komt er tussentijds weer even een journalist langs om foto’s te maken en een verhaaltje op te
schrijven ….Nou Leny en Jan Willem concurrentie kun je toch niet gebruiken J
Inmiddels staat iedereen te wachten, we moeten naar het diner .

Nou lieve mensen dit is ons eerste verslag veel liefs tot de volgende ronde.

Maandag 9 Mei

Aankomst besneeuwd Oulu
Inschrijven, foto’s maken, koffie drinken en dan om 11 uur vliegen .Op naar Oulu!
In Oulu is het 7 graden en hopen sneeuw nog langs de weg. Het ziet er uit als eind februari bij ons. Na 15 km fietsen komen we aan bij ons hotel. Even zoeken hoe wij naar binnen kunnen en wat onze kamers zijn. De sociale media wara wij thuis al mee opweg waren geholpen krijgt hier zijn vervolg. De receptie is onbemand en de computer moet ons op weg helpen!!!!
Om 21uur staan onze fietsen  in de gang naast de ontbijtzaal en kunnen we bijkomen van onze eerste reis dag. Het is allemaal super goed gegaan en ook onze juweeltjes, de fietsen zijn oke!!

Vrijdag 6 Mei

We  verzamelen bij Jaap. Alle fietsen worden in de dozen verpakt om ze met het vliegtuig mee te kunnen nemen. Schuimrubber, plakband, stickers met de namen en adressen allemaal in de hoop dat onze juweeltjes veilig aan komen in Oulu. Dan de fietstassen in een grote tas, plakband erom heen en dan…….. klaar voor vertrek. Nog een weekend om alle high tec als telefoon, lap top en ja wel skype te leren. Want zit je op skype wij doen ook mee.
Zondag 8 Mei

Een heerlijke moederdag en uitzwaai  lunch met Marleen, Sjef, Eline en Joska.
En………………..de computer,foto’s verzenden, skypen, enz.. nog geven de laatste dingen en dan vertrekken we eindelijk. Het moet er nu maar van komen na weer maandenlange ons te hebben voorbereidt.

Bijna is het zover .

DSC06385.JPG

9 Mei

vliegen we Frans Ria Jaap en Diel om 11.u naar Oulu in Finland .

Het is op dit moment 5 graden in Oulu en de mensen daar lopen met mutsen op en wanten aan. Google informeert ons toch maar mooi.

Na heel veel werk, zoals de reis uitzoeken, zijn de wegen wel begaanbaar in Finland op de fiets [zie Google], contacten leggen en het inplannen van de bezoeken aan de Universiteiten, Flyers maken,enz. enz .tot het kopen van een nieuwe fiets voor deze tocht.

Tijdens de Barcelona- Nijmegen [BNC] vorig jaar lieten de mannen weten dat ik Ria op een veeeeeeeeeeeeeel te zware fiets fietste.

Daar over nagedacht fiets beursen af gestruind en dat heeft geresulteerd in een nieuwe

Santos fiets. En zoals het vaak gaat als er een schaap over de dam is volgen er meer .

Zo ging dat ook bij ons en hebben Frans Jaap en Diel ook een nieuwe Santos.

Ik ,Ria, heb me laten vertellen door vrienden dat het het neusje van de zalm is .

Natuurlijk hebben we geoefend en dat ging super.

En hoe ze er uit zien zie de foto’s.

Morgen gaan we naar Jaap en alles inpakken voor vertrek. Hoe dat afgelopen is vertel ik in het weekend voor vertrek.

IMGP3018.JPGIMGP3921.JPGIMGP3910.JPG

Oulu Finland >> Nijmegen Holland 2011

Sponsorfietstocht met bezoeken aan medische centra van universiteiten in:Oulu, Tampere en Helsinki in Finland, Stockholm en Götenburg in Zweden en Ärhus Denemarken.

Doel: bekendheid geven aan Mitochondriële stofwisselingsziekten en geld inzamelen voorbehandeling en het vinden van een medicijn in de strijd tegen deze ziekten.

• 2 Stellen en 4 Santos Travelmaster tourfietsen.

• Maandag 9 mei, vertrek van Schiphol Amsterdam naar Oulu.
• 2700 km fietsen, uit en thuis in 48 dagen.

• 39 “Echte fietsdagen”, gemiddeld 70 km per dag.
• Het lichtgewicht tentkamperen staat centraal.
• 6 Etappes.
• Wilt u de laatste week of dagen met ons mee fietsen?
Meld u aan en laat u sponsoren voor ons doel.
• Wilt u een stukje meefietsen? Dat kan op zaterdagmiddag 25 juni 2011.
Wij fietsen het laatste deel, van Elst (Gld) naar Nijmegen. Deze 14 kilometer doen wij dan samen met u, Ride4Kids en Energy4All
waar de afsluiting zal plaatsvinden tijdens het
Rabobank Footgolf- Nijmegen Event op Sportpark De Dennen.
Ria & Frans, Diel & Jaap.Tel: 06 536 745 70Bankrekening: Tel: 06 536 745 70
755219864 t.n.v. F.A. Schluter Overveen o.v.v. Biking4Energy
IBAN: NL13INGB0755219864 BIC: INGBNL2A
www.biking4energy.eu www.energy4all.nl

WordPress Website
WordPress Website
Mijn naam is WordPress. Alles wat hier staat is slechts om een indruk te geven van het grafische effect van tekst op deze plek. Wat u hier leest is een voorbeeldtekst. Deze wordt later vervangen door de uiteindelijke tekst, die nu nog niet bekend is.
OFFERTE AANVRAGEN